fb

1-tbsp-goji-berries-1Jagody goji są niezwykle bogate w przeciwstarzeniowe antyoksydanty. Zawierają 500 razy więcej witaminy C niż pomarańcze. W ich składzie znajdują się witaminy z grupy A i E, 18 aminokwasów oraz 21 pierwiastków śladowych.

Te jasnoczerwone owoce rosną w Tybecie i Mongolii. Ich słodko-cierpki smak to prawdziwy raj dla kubków smakowych. Owoce goji spożywa się zazwyczaj w formie suszonej. Stanowią wówczas znakomitą, zdrową przekąskę. Sprawdzają się także jako dodatek do kaszy jaglanej, ciast, czy domowej granoli.

Jagody goji są niezastąpione w profilaktyce przeziębień, wspierają system immunologiczny. Sprawdzają się w leczeniu reumatyzmu spowodowanego zimnym i wilgotnym klimatem. Wzmacniają kości i stawy oraz regulują ciśnienie krwi i pracę serca. Znane są ich właściwości odchudzające. Wpływają na witalność, zapewniają długowieczność. Dbają o „sokoli” wzrok ich miłośników. Jagody goji to afrodyzjak, wzmagający męską potencję i płodność.