Błonnik kakaowy to naturalny „pomocnik” w walce z nadwagą. Najwyższa zawartość frakcji nierozpuszczalnej (ok. 58 %), pozwala w łagodny i smaczny sposób redukować głód i łaknienie. Dodany do produktów mlecznych, lodów, koktajli bądź shake’ów, pomoże kontrolować każdą dietę. Dodany do ciasta zamiast kakao, wydłuży też jego trwałość. Błonnik po spożyciu chłonie wodę i pęcznieje w przewodzie pokarmowym dając poczucie sytości – zapobiega tyciu. Błonnik zwiększa perystaltykę i przyśpiesza proces wydalania masy pokarmowej. Skraca to czas kontaktu toksycznych substancji ze ścianą jelit, czas absorpcji tłuszczów, zmniejsza wchłanianie cholesterolu i triglicerydów. Błonnik jest prebiotykiem przyczyniającym się do rozwoju mikroflory jelitowej, tworząc naturalne podłoże i pożywkę dla bakterii probiotycznych.

Codzienna dieta każdego człowieka różni się od siebie, dlatego dawkowanie , należy dostosować do indywidualnych potrzeb. Zacząć od małych porcji (1 łyżeczka ok. 3,5g dziennie) i stopniowo zwiększać do uzyskania optymalnych rezultatów. Błonnik wymieszać z wodą, innym napojem lub jogurtem. Każdorazowo popić szklanką wody. Nie spożywać na sucho. Nie należy przekraczać porcji 7 łyżeczek dziennie.

Błonnik kakaowy jest produktem otrzymywanym z wyselekcjonowanych okryw ziaren kakaowca (cocoavella), przez wielofazowe oczyszczanie, rozdrabnianie i mikronizację i pasteryzację. Mikronizacja cząsteczek powoduje zwiększenie powierzchni czynnej preparatu, co w istotny sposób wpływa na wzrost jego bioaktywności. Produkt nie zawiera konserwantów, przeciwzbrylaczy i innych dodatkowych substancji chemicznych. Preparat to sypki proszek o jednolitej łatwo rozsypującej się konsystencji (dopuszcza się lekkie zbrylenia). Barwa ciemnobrązowa. Smak lekko kwaśny charakterystyczny dla proszku kakaowego, bez posmaków obcych. Zapach charakterystyczny dla kakao, bez zapachów obcych.

  • Wspomaga perystaltykę jelit,
  • Reguluje pracę przewodu pokarmowego,
  • Wspomaga rozwój korzystnych bakterii jelitowych,
  • Nie podwyższa wartości energetycznej posiłku.

Błonniki wyizolowane z produktów naturalnych to węglowodany, które nie ulegają strawieniu i wchłonięciu w przewodzie pokarmowym, a wywierają korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Zaletą błonnika w proszku jest jego uniwersalne zastosowanie w kuchni – doskonale sprawdza się jako dodatek do tradycyjnych potraw (zup, sosów, ciast, ciasteczek, placuszków, naleśników), jak również stanowić może doskonałą podstawę koktajli mlecznych lub owocowych, musów i sorbetów.