Żurawina i błonnik jabłkowy to unikalna kompozycja zmikronizowanych owoców żurawiny i błonnika jabłkowego. Oprócz wszystkich zalet błonnika, umożliwia nam dostarczenie zbawiennych dla zdrowia antyoksydantów. Owoc żurawiny zawiera tak wiele różnych cennych składników dla zdrowia człowieka, że zaliczany jest do roślin leczniczych. Owoce żurawiny są bogatym źródłem witaminy A i C, witamin z grupy B- kompleks (B1, B2, B6). Zawierają karotenoidy, sole mineralne, kwasy organiczne, a zwłaszcza kwas ascorbinowy i cytrynowy, które mają działanie przeciwgorączkowe i wzmacniające siły odpornościowe organizmu. Żurawina jest doskonałym źródłem antocyjanów i katechin, usuwa wolne rodniki, które powodują uszkodzenie białek, lipidów oraz DNA. Antocyjany opóźniają procesy starzenia, regulują gospodarkę tłuszczową, usuwają metale ciężkie. Natomiast flawonoidy występujące w żurawinie są podobne budową do tych występujących w czerwonym winie – a więc odpowiedzialnych za zmniejszenie zapadalności na choroby wieńcowe. Obecność błonnika zwiększa perystaltykę i przyspiesza proces wydalania masy pokarmowej.

Błonnik po spożyciu chłonie wodę i pęcznieje w przewodzie pokarmowym dając poczucie sytości – zapobiega tyciu. Błonnik zwiększa perystaltykę i przyśpiesza proces wydalania masy pokarmowej. Skraca to czas kontaktu toksycznych substancji ze ścianą jelit, czas absorpcji tłuszczów, zmniejsza wchłanianie cholesterolu i triglicerydów. Błonnik jest prebiotykiem przyczyniającym się do rozwoju mikroflory jelitowej, tworząc naturalne podłoże i pożywkę dla bakterii probiotycznych.