Hepar trisanaTRISANA Hepar Substancje czynne: dwie podstawowe grupy związków – polisacharydy i triterpeny; ponadto aminokwasy, tłuszcze, witaminy, alkaloidy, adenozyna, substancje mineralne – potas, wapń, cynk, mangan, żelazo, miedź, german. Polisacharydy należą do węglowodanów, w grzybach Reishi występują w połączeniu z aminokwasami i w tej postaci mają zdolność aktywowania makrofagów (komórek układu odpornościowego). Triterpeny są naturalnie występującymi cyklicznymi węglowodanami o dużej aktywności biologicznej. Adenozyna zapobiega sklejaniu się płytek krwi, rozszerza obwodowe naczynia krwionośne i wpływa pozytywnie na wegetatywny układ nerwowy (część układu nerwowego regulująca pracę narządów wewnętrznych). Organiczny german należy do pierwiastków śladowych; podobnie jak selen bierze udział w procesach usuwania i neutralizacji metali ciężkich i toksyn. German w związkach organicznych grzybów Reishi jest 4 x bardziej aktywny niż w porównywalnej substancji zwartej w wyciągu z żeń-szenia. Ganosteron jest związkiem steroidowym o działaniu ochronnym w stosunku do wątroby. Kwas oleinowy należy do nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zmielony korzeń kurkumy- substancje czynne: olejki eteryczne, substancje goryczkowe, kurkumina (żółty barwnik) i mączka. Kurkumina stymuluje opróżnianie pęcherzyka żółciowego, podczas gdy olejki eteryczne (seskwiterpeny) mają zdolność pobudzania produkcji żółci w wątrobie. Surowiec ten posiada wyraźne działanie żółciopędne oraz istotny wpływ hamujący procesy zapalne. W ziołolecznictwie stosowana jest w zaburzeniach trawienia i dla poprawy czynności pęcherzyka żółciowego. Kurkuma jest zwykle bardzo dobrze tolerowana, jednak nie należy jej stosować w przypadku niedrożności dróg żółciowych. Zmielone kłącze imbiru (Zingiber offi cinalis)- Substancje czynne: olejki eteryczne (3%), wśród których największą część stanowi zingiberyna (seskwiterpen). Ponadto zawiera substancje o ostrym smaku jak szogaol i gingerol. Imbir jest znakomitym środkiem aktywizującym procesy trawienia. Wzmaga napięcie warstwy mięśniowej ściany przewodu pokarmowego i poprawia perystaltykę, pomocny w likwidacji wzdęć. Skoncentrowany 12:1 wyciąg z mniszka lekarskiego (Taraxacum offi cinale) Substancje czynne: substancje gorzkie (tetrahydroridentyna B i związki kwasu taraksynowego), triterpeny i sterole, fruktoza, inulina, witaminy i substancje mineralne, w tym związki potasu i wapnia, karoten, flawonoidy oraz – w niewielkiej ilości – olejki eteryczne i śluzy. Zmniejsza litogenność (zdolność do wytrącania się złogów) żółci. Substancje gorzkie poprawiają wydzielanie soku żołądkowego i żółci, dzięki czemu przyczyniają się do poprawy trawienia i zmniejszenia wzdęć.

Hepar trisanaTRISANA Hepar Substancje czynne: dwie podstawowe grupy związków – polisacharydy i triterpeny; ponadto aminokwasy, tłuszcze, witaminy, alkaloidy, adenozyna, substancje mineralne – potas, wapń, cynk, mangan, żelazo, miedź, german. Polisacharydy należą do węglowodanów, w grzybach Reishi występują w połączeniu z aminokwasami i w tej postaci mają zdolność aktywowania makrofagów (komórek układu odpornościowego). Triterpeny są naturalnie występującymi cyklicznymi węglowodanami o dużej aktywności biologicznej. Adenozyna zapobiega sklejaniu się płytek krwi, rozszerza obwodowe naczynia krwionośne i wpływa pozytywnie na wegetatywny układ nerwowy (część układu nerwowego regulująca pracę narządów wewnętrznych). Organiczny german należy do pierwiastków śladowych; podobnie jak selen bierze udział w procesach usuwania i neutralizacji metali ciężkich i toksyn. German w związkach organicznych grzybów Reishi jest 4 x bardziej aktywny niż w porównywalnej substancji zwartej w wyciągu z żeń-szenia. Ganosteron jest związkiem steroidowym o działaniu ochronnym w stosunku do wątroby. Kwas oleinowy należy do nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zmielony korzeń kurkumy- substancje czynne: olejki eteryczne, substancje goryczkowe, kurkumina (żółty barwnik) i mączka. Kurkumina stymuluje opróżnianie pęcherzyka żółciowego, podczas gdy olejki eteryczne (seskwiterpeny) mają zdolność pobudzania produkcji żółci w wątrobie. Surowiec ten posiada wyraźne działanie żółciopędne oraz istotny wpływ hamujący procesy zapalne. W ziołolecznictwie stosowana jest w zaburzeniach trawienia i dla poprawy czynności pęcherzyka żółciowego. Kurkuma jest zwykle bardzo dobrze tolerowana, jednak nie należy jej stosować w przypadku niedrożności dróg żółciowych. Zmielone kłącze imbiru (Zingiber offi cinalis)- Substancje czynne: olejki eteryczne (3%), wśród których największą część stanowi zingiberyna (seskwiterpen). Ponadto zawiera substancje o ostrym smaku jak szogaol i gingerol. Imbir jest znakomitym środkiem aktywizującym procesy trawienia. Wzmaga napięcie warstwy mięśniowej ściany przewodu pokarmowego i poprawia perystaltykę, pomocny w likwidacji wzdęć. Skoncentrowany 12:1 wyciąg z mniszka lekarskiego (Taraxacum offi cinale) Substancje czynne: substancje gorzkie (tetrahydroridentyna B i związki kwasu taraksynowego), triterpeny i sterole, fruktoza, inulina, witaminy i substancje mineralne, w tym związki potasu i wapnia, karoten, flawonoidy oraz – w niewielkiej ilości – olejki eteryczne i śluzy. Zmniejsza litogenność (zdolność do wytrącania się złogów) żółci. Substancje gorzkie poprawiają wydzielanie soku żołądkowego i żółci, dzięki czemu przyczyniają się do poprawy trawienia i zmniejszenia wzdęć.