Unikalny miód Manuka pochodzi z Nowej Zelandii, z krzewu Manuki. Krzew był od dawna stosowany przez Maorysów i Aborygenów jako drzewo o unikalnych właściwościach zdrowotnych. Dzięki temu, że miód produkowany jest przez pszczoły żywiące się nektarem z kwiatów tego drzewa, posiada wyjątkowy składnik Methylglyoxal. Jest to substancja czynna odpowiedzialna za działanie antybakteryjne i antyseptyczne miodu. Ponadto miód jest ważnym źródłem witamin, składników odżywczych i minerałów, a ponieważ posiada właściwości higroskopijne, pomaga utrzymywać właściwe nawilżenie skóry.

Miód Manuka wzmacnia odporność organizmu, ma bardzo korzystny wpływ na układ pokarmowy, pomaga w walce z wrzodami żołądka, usuwaniu helicobacter czy tępieniu gronkowca. Miód Manuka bardzo pomaga w przeziębieniach, bólach gardła i wielu innych dolegliwościach.