Oleje

Olej z Oregano

Olej z oregano charakteryzuje się silnymi właściwościami przeciwgrzybicznymi. Sprawdza się przy zwalczaniu infekcji bakteryjnych i wirusowych. Opóźnia procesy starzenia się skóry. Od czasów starożytnych oregano zalecano przy leczeniu rozmaitych schorzeń i...

Olej z pestek moreli Natuwit

Olej z pestek moreli Natuwit ma działanie profilaktyczne w walce z nowotworami. Jest naturalnym stymulatorem układu odpornościowego. Tłoczony jest z gorzkich pestek moreli pochodzących z Turcji. Pestki moreli zawierają w sobie największą ilość witaminy B17. Ten...

Olej kokosowy

Olej kokosowy tłoczony na zimno pozyskuje się z miąższu kokosa poprzez mechaniczne wyciśnięcie. Olej ten charakteryzuje się naturalnym, typowym dla kokosa, smakiem i zapachem (dla odróżnienia postać rafinowana jest praktycznie bezwonna). W temperaturze do +25°C...

Olej z kryla

Pierwszy, unikalny, synergiczny, chroni serce i układ odpornościowy. Olej z kryla to synergiczne połączenie fosfolipidów, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 i antyoksydantów. Głównym fosfolipidem zawartym w oleju jest fosfatydylocholina. Ten składnik...

Olej rzepakowy

Tłoczony na zimno olej rzepakowy powstaje ze starannie wyselekcjonowanych nasion oraz odmian polskiego rzepaku o wysokiej zawartości NNKT , witamin A, E, D3 oraz K. Jego charakterystyczny smak oraz intensywny żółty kolor nadaje potrawom niepowtarzalny smak i aromat....

Olej z nasion pietruszki

Olej pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia nasion pietruszki. Zawartość oleju w nasionach waha się w granicach 20-24%. Olej w swojej zawartości składa się prawie wyłącznie z kwasów nienasyconych (92-96%) i kwasów nasyconych (2-8% kwas palmitynowy i stearynowy). Wśród...

Olej z pestek moreli

Olej morelowy otrzymywany jest z nasion owoców moreli zwyczajnej. Olej ten jest lekki, delikatny, w smaku przypominający migdały, klarowny o jasno żółtym zabarwieniu. W swym składzie zawiera NNKT, witaminę A, B, E oraz składniki mineralne. Jego największym skarbem...

Olej koperkowy

  Jest olejem tłoczonym z nasion kopru. Olej ma zabarwienie ciemno zielone i smak typowy dla rośliny kopru. Skład kwasów tłuszczowych to w 80-90% kwasy jednonienasyconenie, w tym 70-80% kwas petroselinowy. W swoim składzie zawiera również kwas oleinowy 6-10% i...

Olej konopny

Olej konopny tłoczony na zimno jest cennym źródłem NNKT, które stanowią ok. 75% oleju. Charakteryzuje się korzenno-orzechowym smakiem i zapachem. W polskiej kuchni znany jest od dawna i stosowany jako dodatek do ziemniaków, kasz, gotowanych warzyw, surówek i innych...

Olej sezamowy

Olej sezamowy to jeden z lepszych olei roślinnych. Otrzymywany poprzez proces tłoczenia na zimno nasion sezamu. Posiada ciemno-żółty lub brązowy kolor, bardzo ciekawy lekko orzechowy smak oraz sezamowy zapach. Bardzo często dodawany do potraw kuchni orientalnej,...

Facebook