Zdrowa żywność to taka, która pozbawiona trucizn może organizmy żywe wspomagać a nie niszczyć, której wibracja nie zakłóca funkcjonowania organizmu a wprowadza do niego właściwe składniki odżywcze. Mimo że tylko 20% energii życiowej pochodzi z pożywienia, to bardzo ważny czynnik  w życiu człowieka. Każdy żywy organizm potrzebuje składników odżywczych, tak jak każda budowa potrzebuje budulca, bo bez niego nic nie może powstać . Ponieważ w dobie ewolucji każdy organizm  dostosował się do naturalnych bodźców i składników, to tylko takie są mu potrzebne. Natomiast substancje sztuczne i nienaturalne trafiające z pokarmem, organizm traktuje, jako szkodliwe i obce mu, dlatego z takimi walczy starając je wyrzucić. Traci przy tym energię, a gdy nie może ich pokonać, zatruwa się. Żywność przetworzona, zawiera bardzo dużo różnego sortu sztucznych „polepszaczy”, barwników, konserwantów, które organizm najczęściej nie toleruje. Gdy ilości tych szkodliwych substancji przekraczają możliwości detoksykacyjne tak osłabionego organizmu, zaczyna się tragedia. Bo co robi przeciętny Kowalski gdy poczuje nadchodzącą chorobę …. najpierw ją bagatelizuję nie znając przyczyny. Myśli sobie,  może to przejdzie. Gdy nie przechodzi a nawet następuje pogorszenie zwalające z nóg, wtedy postanawia iść do lekarza. Ale państwowa służba zdrowia ma terminy.  Gdy po jakimś czasie dotrze do „doktora medycyny akademickiej” to co dostaje?  LEK z Apteki. W aptece większość leków szczególnie tych najtańszych to leki syntetyczne.  Zastanówmy się? Lecząc człowieka medycyna akademicka, nie proponuje mu naturalnych substancji, których on potrzebuje, tylko nie dobierając mu właściwych, które jego organizm może zaakceptować, wpycha w niego sztucznie wyprodukowane substancje chemiczne.

Jak twierdzi Jerzy Zięba w książce Ukryte terapie cz. 1 Organizm człowieka nie cierpi na żadną chorobę z powodu braku leku, ale z powodu braku substancji naturalnych lub nadmiaru substancji szkodliwych. Człowiekowi potrzeba do prawidłowego funkcjonowania: minerałów, pierwiastków śladowych, witamin, tłuszczów białek, czystego powietrza, czystej wody, aktywnego ruchu, ale przede wszystkim naturalnej nieprzetwarzanej, niemodyfikowanej, naturalnej żywności. Odżywiając się śmieciową żywnością, nie dziwmy się, że czujemy się jak śmiecie.