Błonnik lniany jest produktem naturalnym, wytwarzanym ze zmikronizowanych nasion lnu. Preparat zawiera w sobie składniki bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu: witaminę E, białko, lecytynę, fitohormony, antyoksydanty, fitosteryny, flawonoidy, fitoestrogeny. A także mikro- i makroelementy. Błonnik lniany zalany letnią wodą ma właściwości naparu z siemienia lnianego.
Błonnik po spożyciu chłonie wodę i pęcznieje w przewodzie pokarmowym dając poczucie sytości – zapobiega tyciu. Błonnik zwiększa perystaltykę i przyśpiesza proces wydalania masy pokarmowej. Skraca to czas kontaktu toksycznych substancji ze ścianą jelit, czas absorpcji tłuszczów, zmniejsza wchłanianie cholesterolu i triglicerydów. Błonnik jest prebiotykiem przyczyniającym się do rozwoju mikroflory jelitowej, tworząc naturalne podłoże i pożywkę dla bakterii probiotycznych.