Olej sezamowy to jeden z lepszych olei roślinnych. Otrzymywany poprzez proces tłoczenia na zimno nasion sezamu. Posiada ciemno-żółty lub brązowy kolor, bardzo ciekawy lekko orzechowy smak oraz sezamowy zapach. Bardzo często dodawany do potraw kuchni orientalnej, głównie chińskiej. Dodawany do potraw smażonych, gotowanych oraz sałatek. Potrawom nadaje rewelacyjnego sezamowego zapachu oraz orzechowego smaku. Tak szerokie zastosowanie ma ponieważ posiada właściwości oczyszczające, rozgrzewające oraz reguluje pracę gruczołów łojowych. Stosowany w jako składnik potraw obniża ciśnienie krwi, posiada zdrowe tłuszcze nienasycone. Ma właściwości regenerujące, przeciwzapalne, nawilżające, rozgrzewające, oczyszczające tonizujące, zwalcza wolne rodniki, hamuje krwawienie, reguluje pracę gruczołów łojowych przeciwdziała szkodliwemu promieniowaniu UV.