Olej morelowy otrzymywany jest z nasion owoców moreli zwyczajnej. Olej ten jest lekki, delikatny, w smaku przypominający migdały, klarowny o jasno żółtym zabarwieniu. W swym składzie zawiera NNKT, witaminę A, B, E oraz składniki mineralne. Jego największym skarbem jest witamina B17, zwana amigdaliną lub letrilem. Witamina B17 jest stosowana w leczeniu nowotworów. Szeroki opis tej metody leczenia można odnaleźć w książce, pt: “Terapia metaboliczna witaminą B17” będącą materiałem uzupełniającym do książki G. Edwarda Griffina “Świat bez raka”. Witamina B17 występuje naturalnie w ponad 1200 gatunkach roślin, przede wszystkim w pestkach owoców, np. śliwek, jabłek, brzoskwiń. W diecie olej ten stosowany jest do różnego rodzaju sałatek lub bezpośredniego spożycia, 1 – 1,5 łyżeczki dziennie. Na co dzień polecany jest również do pielęgnacji ciała. Doskonale się wchłania i nawilża skórę, nie pozostawia tłustego filmu. Jest fantastycznym zamiennikiem balsamu, jako produkt w 100 % naturalny i pięknie pachnący.