Natto – japoński przysmak

Choć określenie „sfermentowana soja” nie brzmi zbyt apetycznie warto się do niej przekonać, podobnie jak do polskich kiszonek.

Niemodyfikowane genetycznie ziarna soi gotuje się przez 6 godzin, a następnie dodaje do nich bakterie Bacillus subtilis dzięki którym fermentują i dojrzewają przez tydzień. Tak powstaje enzym nattokinaza, który wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego, normalizuje ciśnienie, wykazuje silne działanie przeciwzakrzepowe oraz obniża stężenie cukru we krwi.

Nattokinaza: reguluje prawidłowe krążenie krwi, poprawia ukrwienie narządów wewnętrznych, wpływa pozytywnie na elastyczność ścian naczyń krwionośnych, zapobiega odkładaniu się w nich złogów, przez co przeciwdziała rozwojowi blaszek miażdżycowych, zmniejsza ryzyko wystąpienia skrzepów i zatorów, a w związku z tym udarów.

Natto – liofilizowany ekstrakt:

– dotlenia i dostarcza ważnych składników odżywczych

– reguluje gęstość krwi

– normalizuje ciśnienie krwi poprzez obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego i złego cholesterolu LDL (japońskie badania wykazują, że już po miesiącu regularnego stosowania Natto wartość poziomu cholesterolu zmniejsza się o 10%)

– poprawia przyswajalność fitoestrogenów – doskonała dla kobiet w okresie klimakterium (osłabiają dolegliwości takie jak: uderzenia gorąca, wahania nastroju, bóle głowy, spadek libido)

– oczyszcza i usuwa złogi znajdujące się w jelitach, przyspiesza metabolizm, pomaga obniżyć masę ciała

– przywraca naturalną mikroflorę jelitową, wpiera produkcję probiotyków

– usuwa szkodliwe produkty przemiany materii, ułatwia wypróżnienie

– usuwa toksyny gromadzone w organizmie w wyniku palenia papierosów i picia alkoholu

Natto jest bogatym źródłem potasu, magnezu, żelaza, wapnia, selenu oraz witamin A, C, E, PP, z grupy B i K2, która wraz z D3 i wapniem zapobiega utracie gęstości kości i chroni przed osteoporozą.

Jest bezpieczny, nie wywołuje reakcji alergicznych i nie daje niepożądanych skutków ubocznych.

Facebook