Olej kolendrowy tłoczony na zimno z dodatkiem 10% oleju słonecznikowego – suplement diety.

Kolendra od dawna jest stosowana w medycynie naturalnej choć zwykle kojarzona jest jako przyprawa. Składniki zdrowotne to olej kolendrowy (duża zawartość dosyć niezwykłego kwasu petroselinowego (omega-12) oraz olejek esencjonalny bogaty w linalol, geraniol, octan geranylu, monoterpeny (α-pinen, γ-terpinen), geraniol, kamfora; Opracowaliśmy nowatorską metodę analizy NMR – wszystkie wymienione produkty w wyciskanym na zimno oleju kolendrowym naszej produkcji zostały przez nas zidentyfikowane (ERGIN PVS Solutions Sp. z o.o.)

Warto włączyć olej kolendrowy na stałe do codziennej diety, ponieważ korzystnie wpływa na :

Układ trawienny– używany w celu poprawienia komfortu trawienia – poprawia trawienie (właściwości żółciopędne) gorzki smak pobudza wydzielanie soku żołądkowego i śliny, pomaga w usuwaniu toksyn; działanie wiatropędne, poprawia perystaltykę jelit; kolendra stosowana jest w leczeniu zatruć pokarmowych. Poprawia apetyt, stosowany w dolegliwościach żołądkowo-jelitowych (anoreksja, niestrawność, wzdęcia, biegunki, bóle żołądka, wymioty, zatrucia pokarmowe)

Układ nerwowy – stosowany jako środek przeciwlękowy, antydepresyjny, uspokajający, środek na bezsenność (przede wszystkim olejek esencjonalny lecz również olej kolendrowy)

Układ moczowy łagodny środek moczopędny (nasiona kolendry i olej kolendrowy)

Układ sercowo naczyniowy – pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu, obniżaniu ciśnienia krwi, zmniejszaniu poziomu cukru w krwi

Włosy i skóra  – kwas petroselinowy zmniejsza ilość zmarszczek, wzmacnia włosy (nawet stosowany doustnie);

Odporność – jest jednym z najlepszych przeciwutleniaczy (potwierdzone badaniami naukowymi)  – bardzo skutecznie usuwa wolne rodniki – profilaktyka antynowotworowa

Działanie antybakteryjne – potwierdzone wieloma badaniami naukowymi (pomaga zwalczać patogeny takie jak np. gronkowiec złocisty, laseczka sienna, pałeczka ropy błękitnej i odmieniec pospolity – badania wykazały, że jest skuteczny w zwalczaniu patogenów odpowiedzialnych za zatrucia pokarmowe (np. tak niebezpiecznych jak salmonella czy E. coli); kolendra jest stosowana jako środek wspomagający walkę z pasożytami; niezły środek przeciw-zapalny;

Olej kolendrowy posiada bardzo intensywny smak (z charakterystyczną goryczką) i zapach, dzięki czemu nadaje potrawom wyrazisty smak. Idealny do różnego rodzaju marynat. Z powodu bardzo intensywnego aromatu i naturalnej goryczki nie nadaje się do smażenia. Do nadania potrawie oczekiwanego smaku powinien być stosowany z dużym umiarem – po kilka kropel, aż do uzyskania pożądanego rezultatu.

Przeciwwskazania: Nie stosować u małych dzieci do 3 roku życia, matek karmiących i kobiet w ciąży.

Okres gwarancji – 12 miesięcy lub przy przechowywaniu w lodówce do 24 – miesięcy.

Dzienna dawka: 30 kropel.

Facebook