Alergia pokarmowa a nietolerancja pokarmów
Test nietolerancji pokarmowej IgG zależnej (176 pokarmów)
Wynik testu obrazuje kolorem te pokarmy, które wywołują reakcję immunologiczną, co oznacza że we krwi wykryto skierowane przeciw nim przeciwciała IgG. Wskazany procent pokazuje przybliżoną siłę reakcji organizmu na każdy z nich. Przeciwciała te są wytwarzane w celu kontrolowania „najeźdźców” znajdujących się we krwi. Układ odpornościowy traktuje te składniki pokarmowe jako ciała obce, zawsze kiedy jedzenie nie zostało dostatecznie strawione i przekroczyło ściany jelita z powodu zwiększonej przepuszczalności i tym sposobem weszło w kontakt z komórkami immunologicznymi. Ciągłe obciążanie układu odpornościowego wywołane absorpcją niestrawionych cząsteczek pokarmu wymaga dużego nakładu energii. Im bardziej organizm jest zaangażowany w produkcję przeciwciał przeciwko niedającym się strawić cząstkom pokarmu, tym mniej pozostaje mu energii. Takie przeciążanie układu odpornościowego może prowadzić do pojawienia się symptomów chorobowych określanych mianem „nietolerancji pokarmowej”. Są to objawy przewlekłych stanów zapalnych różnych narządów wewnętrznych, które charakteryzują się niewielkim nasileniem, ale towarzyszą nam przez wiele lat i podstępnie je niszczą. Odpowiadają one także za przedwczesne starzenie się, a więc zmarszczki, zmianę koloru skóry, plamy wątrobowe, wypadanie włosów, obniżenie sprawności fizycznej i intelektualnej, obniżenie libido oraz przewlekłe zmęczenie. Aby temu zaradzić, należy w przyszłości unikać pokarmów wywołujących reakcję immunologiczną. Wynik jest uzupełniony listą pokarmów wskazanych, dozwolonych i przeciwwskazanych oraz propozycją diety pomagającej powrócić do pełni sił witalnych.
Panel alergenów atopowy (30 IgE spec.)
Badanie pobranej krwi w kierunku najczęstszych alergii. Jest znacznie bardziej dokładne i wiarygodne niż testy skórne. Może być stosowane już u dzieci od 1r.ż. Bez konieczności odstawienia leków p.histaminowych na 2 tygodnie przed badaniem (wystarczy 24h). Skład panelu: mleko krowie, alfa-laktoalbumina, beta-laktoglobulina, kazeina, białko jaja kurzego, żółtko jaja kurzego, dorsz, orzech ziemny, kakao, soja, jabłko, marchew, pomidor, mąka – mix (pszenica, żyto, jęczmień, owies), kurczak, owoce cytrusowe – mix (cytryna, limonka, pomarańcza, mandarynka), ryż, 6 traw – mix (tymotka łąkowa, kłosówka, kupkówka pospolita, rajgras angielski, wiechlina łąkowa, kostrzewa łąkowa), żyto, naskórek psa, naskórek kota, cladosporium herbarum, alternaria alternate, aspergillus fumigatus, D. pteronyssinus, D. farinae, pyłek leszczyny, pyłek brzozy, pyłek bylicy.
Panel alergenów mleko i gluten (6 IgE spec.)
Badanie alergii na różne składniki mleka i guten. Skład panelu: mleko krowie, alfa-laktoalbumina, beta-laktoglobulina, kazeina, BSA (surowicza albumina wołowa)- odpowiada za 30% uczuleń na surowe mleko krowie, gluten.
IgE specyficzne (pojedyncze alergeny)
Wybór ponad 300 pojedynczych alergenów IgE (na konkretne zapytanie). Wykonuje się w celu potwierdzenia alergii na wybrany alergen.
Zonulina
Marker nieszczelności jelit. „Przeciekanie jelita” zostało uznane za przyczynę, a nie skutek rozwoju chorób autoimmunologicznych, bowiem wraz z jego zwiększoną przepuszczalnością wzrasta prawdopodobieństwo przedostania się do organizmu antygenów stymulujących system immunologiczny. Osoby z wysokim poziomem zonuliny muszą więc zwracać szczególną uwagę na skład spożywanych produktów pod kątem zawartości substancji zagrażających ich organizmowi, jak: gluten, alergeny, cukry, tłuszcze, konserwanty, substancje spulchniające, ulepszacze smaku, aromaty, barwniki i itp. Przeciekające jelito przepuszcza bowiem do organizmu więcej tych substancji, niż jelito osoby zdrowej.
Diaminooksydaza (DAO) stężenie, Diaminooksydaza (DAO) aktywność
Enzym odpowiedzialny za usuwanie histaminy z organizmu. Jego niedobór lub niska aktywność jest przyczyną gromadzenia się histaminy w organizmie, czyli nadwrażliwości na histaminę (obajwy alergii na niektóre pokarmy – tzw. pseudoalergia). Witamina B6 i miedź są niezbędne do syntezy DAO, zaś witamina C jest potrzebna do degradacji histaminy jako kofaktor tego enzymu.
Nietolerancja laktozy (bad. genu C/T-13910)
Test genetyczny określający ryzyko nietolerancji laktozy (hipolaktazji typu dorosłych) – wynikającej ze zmniejszenia aktywności laktazy w błonie śluzowej jelita cienkiego. Najczęstszymi objawami są bóle brzucha, biegunki, wzdęcia i nudności po spożyciu mleka lub produktów mlecznych. Test przeznaczony jest dla osób powyżej 5 roku życia, z objawami ze strony przewodu pokarmowego po spożyciu produktów mlecznych oraz dla tych, którzy podejrzewają, że ich dolegliwości mogą mieć związek ze spożyciem mleka.
Metabolizm kofeiny (bad. genu CYP1A2 -163A/C)
Test genetyczny określający gen odpowiedzialny za typ metabolizmu kofeiny: “wolny” lub “szybki”. Kawa ma silniejszy wpływ na wolnych metabolizerów (stanowiących ok. 54% populacji). Badania wykazały, że wolni metabolizerzy kofeiny są znacznie bardziej narażeni na ryzyko zawału serca po spożyciu kofeiny, niż szybcy. Z drugiej strony, wśród szybkich metabolizerów umiarkowane spożycie kofeiny może nawet nieco zmniejszyć ryzyko zawału mięśnia sercowego.