Przygotowanie do zabiegu

Aby terapia była skuteczna, konieczne jest właściwe przygotowanie organizmu. Przynajmniej dwa dni przed pierwszym planowanym płukaniem okrężnicy należy zmienić sposób żywienia.

Zaleca się wykluczenie wszelkich słodyczy oraz produktów nabiałowych, strączkowych, mącznych i mięsnych. Ważne, aby unikać także surowych warzyw i owoców.

Należy bazować na wielowarzywnych zupach oraz lekkich potrawach warzywno- zbożowych. Znakomicie sprawdzają się duszone bądź lekko gotowane warzywa z gruboziarnistymi kaszami tj.: jaglaną, gryczaną, jęczmienną, pęczak, quinoa, a także czarnym i czerwonym ryżem. Dozwolony jest olej rzepakowy, kokosowy, lniany oraz oliwa z oliwek.

Ważne aby w ciągu dnia dostarczać ok. 2.5 litra płynów- herbata zielona oraz wszelkie herbatki ziołowe czy woda przegotowana z imbirem i cytryną.

Facebook