Ryzyko chorób o podłożu miażdżycowym i zakrzepowym (choroby wieńcowej, zawału serca, udaru mózgu)

omegaHomocysteina

„Cholesterol XXI wieku”-jest jednym z najdokładniejszych wskaźników stanu zdrowia. Jako niezwykle silny oksydant wywołuje w organizmie stres oksydacyjny. W podwyższonym stężeniu powoduje uszkodzenie śródbłonka naczyniowego sprawiając, że nawet niewielka ilość cholesterolu łatwiej osadza się na ścianach naczyń, co zwiększa ryzyko formowania zakrzepów. To z kolei może prowadzić do wystąpienia wielu niebezpiecznych chorób, m.in. choroby wieńcowej, zawału serca, miażdżycy tętnic, udaru mózgu, zakrzepicy żylnej i zatorowości tętnicy płucnej. Dlatego oznaczenie jej poziomu we krwi jest tak ważne w ocenie ryzyka chorób o podłożu miażdżycowym i zakrzepowym oraz w ich zapobieganiu.Niedobory witamin B12, B6 i  kwasu foliowego prowadzą do wzrostu stężenia homocysteiny. Bardzo ważne jest zjedzenie ostatniego posiłku najpóźniej do godziny 18.00 w dniu poprzedzającym pobranie krwi.

 

Lipidogram

Oznaczany jest cholesterol wraz z frakcjami HDL, LDL-wyliczane i triglicerdydy. Bardzo ważne jest zjedzenie ostatniego posiłku najpóźniej do godziny 18.00 w dniu poprzedzającym pobranie krwi.

 

Omega kwasy tłuszczowe

Wysoki poziom kwasów tłuszczowych Omega-3 obniża stężenie triglicerydów, obniża częstość akcji serca, ciśnienie krwi i ryzyko miażdżycy. W badaniu oznaczane są kwasy tłuszczowe: O3ALI, O3EPA, O3DHA, O6LIN, O6GLI, O6BGL, O6ARA, O7PAL, O9OEL, EPARQ,O1726Q.

 

Indeks kwasów Omega-3 w erytrocytach (HS)

Badanie rekomendowane w celu potwierdzenia ryzyka zawału serca. Oznaczanych jest 5 rodzajów kwasów Omega-3 oraz 27 rodzajów innych kwasów tłuszczowych oraz obliczany jest indeks ryzyka.

 

Facebook