LEMON-GINGER-detox-WATER 2Jeśli jeszcze nie jest Ci znany wytrawny smak napoju imbirowo-cytrynowego, koniecznie to zmień. Na co dzień podajemy go w naszej klinice, a dziś dzielimy się przepisem, aby każdy z Was mógł przygotować go samodzielnie i rozkoszować się jego smakiem w domowym zaciszu.
W chłodne dni ciepły napój rozgrzewa i poprawia krążenie. Podczas upałów napój podawajmy lekko schłodzony. Wówczas orzeźwi i ugasi pragnienie.
Powszechnie znane jest odkażające działanie imbiru. Koi objawy przeziębienia, wzmacnia organizm, poprawia odporność. Rozgrzewa ciało i pobudza umysł. Zastosowany do potraw daje im niepowtarzalny smak, lekkość oraz działanie odkwaszające. W sztuce kulinarnej najczęściej stosowany jest leczniczy imbir malezyjski oraz spożywany na surowo imbir japoński. Z kolei w lecznictwie prym wiedzie imbir żółty i cytwarowy.

 

Potrzebne będą:
• świeży imbir – działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, odkażająco, rozgrzewająco
• cytryna – bogata w witaminę C , która jest przeciwutleniaczem, neutralizuje wolne rodniki we krwi , działa przeciwzapalnie i antybakteryjne.
Można wykonać go dwoma sposobami:
I sposób – dawka jednorazowa dla jednej osoby
Składniki:
– dwa cienkie plasterki korzenia imbirowego
– plasterek cytryny
– szklanka wrzątkuimbir_m
Korzeń imbiru dokładnie umyć, ew. obrać bardzo cienko ze skórki. Dwa plasterki korzenia imbiru zaparzyć wrzątkiem w szklance. Po ostudzeniu dodać plasterek cytryny i powoli małymi łykami wypić.
II sposób – dawka na kilka dni dla całej rodziny
Składniki:.
około 120-140g świeżego imbiru
5 cytryn
2 łyżki stołowe syropu klonowego
1 litr wody mineralnej niegazowanej

Imbir obrać cienko ze skórki i utrzeć na tarce o małych otworach. Cytryny umyć i sparzyć wrzątkiem, skórkę zetrzeć na tarce, a z cytryn wycisnąć sok. Połączyć razem utarty imbir, utartą skórkę z cytryn, sok z cytryn i syrop klonowy. Wszystkie składniki zmieszać razem i dobrze utrzeć. Następnie przełożyć do gazy lub na gęste sitko i odcedzić sok. Miąższ wyrzucić.

Rozcieńczyć w stosunku 1:15 (około 70 ml soku z 1 litrem wody). W ciągu jednego dnia wypić 1,5 litra rozcieńczonego napoju. Należy dobrze zamieszać sok. Na dnie tworzy się osad.
Intensywny aromat imbiru, ze świeżą, trochę słodką i drzewną nutą jest zasługą zingiberolu – składnika olejku eterycznego. Natomiast substancje żywicowe m.in. gingerol i zinferon odpowiadają za palący, lekko gorzki smak. Wszystkie te substancje posiadają lecznicze właściwości.

.
0cbfe9e0e0f32c6d04a18e0267000d66Działanie imbiru:
– Ułatwia trawienie. Olejek zawarty w kłączu imbiru pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego. Działa rozkurczowo i żółciopędnie. Przyczynia się do eliminacji wzdęć.
– Leczy przeziębienie i przynosi ulgę chorym stawom. Zawarte w nim substancje przeciwzapalne są składnikiem maści i plastrów rozgrzewających.
– Łagodzi przebieg migreny, w tym towarzyszące jej mdłości.
– Zmniejsza agregacje płytek krwi, chroniąc tym samym przed tworzeniem się zakrzepów. Jest niezbędnym dodatkiem w menu dla osób z podwyższonym cholesterolem.
– Działa przeciwobrzękowo, bo zawarty w nim olejek eteryczny ma działanie moczopędne.
– Wzmaga apetyt i łagodzi mdłości. Polecany jest przy chorobie lokomocyjnej, a także po narkozie i chemioterapii.
– Wpływa na koncentrację i wydajność umysłową ponieważ poprawia ukrwienie mózgu.
– Przyczynia się do szybszego usuwania toksyn z organizmu (również z miejsc, w których znajduje się cellulit).
– Dba o jamę ustną, pomagając utrzymać świeży oddech. Warto również płukać nim bolące gardło. Ułatwia oddychanie chorym na astmę.
– Poprawia krążenie krwi. W medycynie chińskiej uchodzi za „gorący”, wprowadzający ogień w ciało. W Azji uznawany jest za afrodyzjak.
– Według ostatnich badań w USA, olejek eteryczny zawarty w imbirze, wpływa pozytywnie na kurację przeciwnowotworowe narządów u kobiet.
– Łagodzi bóle miesiączkowe. Warto o nim pamiętać, gdy zauważymy pierwsze objawy PMS.