Błonnik jabłkowy jest preparatem otrzymywanym z wyselekcjonowanych części wytłoków skórek jabłek przez wielofazowe oczyszczenie, rozdrabnianie i mikronizację i pasteryzację Mikronizacja cząsteczek powoduje zwiększenie powierzchni czynnej preparatu, co w istotny sposób wpływa na wzrost jego bioaktywności. Produkt nie zawiera konserwantów, przeciwzbrylaczy i innych dodatkowych substancji chemicznych. Opis preparatu: sypki proszek o jednolitej łatwo rozsypującej się konsystencji (dopuszcza się lekkie zbrylenia). Barwa jasnobrązowoszara. Smak lekko kwaśny, charakterystyczny dla mielonych suszonych jabłek, bez posmaków obcych. Zapach charakterystyczny dla suszonych jabłek, bez zapachów obcych.
Cechy charakterystyczne: błonnik jabłkowy charakteryzuje się przyjemnym jabłkowym zapachem, łagodnym kolorem oraz wysoką zawartością kwasów organicznych, witamin, pektyn i garbników. Odznacza się stosunkowo dużą zawartością błonnika rozpuszczalnego, co rozszerza jego zastosowania jako suplementu diety m.in. w chorobach metabolicznych (cukrzyca, miażdżyca naczyń, zaburzenia gospodarki tłuszczowej).
Zastosowanie: Nie zaobserwowano zasadniczych różnic w smaku i barwie preparatu pod wpływem wysokiej temperatury, dlatego preparat można stosować jako dodatek do wyrobów piekarniczych, cukierniczych, konserw, panierek, przetworów mleczarskich, makaronów, produktów w formie „instant”, müsli, napojów, sosów. Może być używany w produkcji jako zamiennik substancji zagęszczających.