Poranny Posiłek to kaszka z prosa i gryki, z jabłkiem i ananasem, pestkami dyni, słonecznika, słodkimi migdałami i amarantem, ktόra została opracowana, by umożliwić wszystkim ludziom lekkie i zdrowe śniadanie, bogate w substancje zasadotwόrcze i balastowe, lekkostrawne, nie zawierające glutenu, cholesterolu i puryn oraz całkowicie wolne od dodatkόw. Poranny Posiłek MorgenStund to kwintesencja śniadania i uczta dla każdego wzmocnijcie tym pełnowartościowym śniadaniem swoją wytrzymałość i zdolność koncentracji! Poranny Posiłek jest odpowiedni dla każdego i dostarcza organizmowi cały szereg substancji witalnych. Wysokiej jakości składniki Porannego Posiłku, takie jak proso i gryka, zawierają duże ilości krzemu. Minerał ten wzmacnia skórę i włosy, paznokcie oraz kości. MorgenStud to posiłek:
* zasadotwόrczy
* bogaty w substancje witalne
* bez glutenu
* bez choresterolu
* bez puryny
* bez dodatkόw
* lekkostrawny
* zawierający antyhistaminę
Przygotowanie Porannego Posiłku (na 1 porcję)
– 3 łyżki stołowe Porannego Posiłku (ok. 35 g)
– 180-200 ml zimnej wody
Tradycyjny sposόb przygotowania:
Poranny Posiłek rozmieszać w wodzie. Mieszając doprowadzić do wrzenia
i gotować na małym ogniu przez 1 do 2 minut. Zdjąć garnek z kuchenki i trzymać kaszkę pod przykryciem ok. 5 minut, aż napęcznieje.
Proso ze względu na wysoką zawartość krzemu, jest ważne przy utrzymaniu pięknej skόry, włosόw i paznokci oraz ich regeneracji i jest tym samym idealnym „upiększaczem”. Ponadto proso to wartościowy roślinny dostawca żelaza.
Amarant (szarłat), „ziarno mocy”, jest spożywane przez wielu sportowcόw w celu podniesienia sprawności
i wytrzymałości fizycznej. Białko amarantu ma szczegόlnie wysoką wartość odżywczą, co jest istotnym warunkiem prawidłowego porostu włosόw. Amarant jest także ważnym dawcą wapnia.
Słodkie migdały zwane były już przez Hildegardę von Bingen prawdziwymi „wiązkami substancji odżywczych”. Ich spożywanie obniża ryzyko powstawania chorόb układu krążenia.
Ziarna słonecznika są ważnym dostawcą witaminy E, wzmacniają serce, układ krążenia, a także kości
i zapobiegają krwawieniom dziąseł i paradontozie.
Gryka pozytywnie wpływa na naczynia krwionośne i jest z dobrym skutkiem stosowana przy leczeniu żylakόw. Dzięki zawartości wysokowartościowego białka uważana jest za pokarm dla mόzgu i nerwόw i może być stosowana w celu poprawienia zdolności uczenia się i koncentracji. Ponadto gryka jest ważnym dostawcą krzemu dla skόry, włosόw, kości i chrząstek.
Ananas jest bogaty w enzymy, ktόre wspierają proces trawienia. Owoce te wpływają pozytywnie na sprężystość skόry i trwałość tkanki łącznej oraz przeciwdziałają przedwczesnemu powstawaniu zmarszczek.
Jabłka charakteryzują się wysoką rόżnorodnością substancji witalnych. Dzięki dużej zawartości ciał balastowych są pomocne przy obniżaniu poziomu cholesterolu i zapobieganiu powstawania raka jelit. Jabłka pobudzają trawienie i chronią przed chorobami układu krążenia.
Nasiona dyni działają moczopędnie i przeciwskurczowo. Wzmacniają mięśnie pęcherza moczowego oraz wpływają na prawidłowe funkcjonowanie prostaty. Ponadto nasiona dyni podnoszą odporność organizmu, obniżają ciśnienie krwi i są często stosowane przy chorobach skόry i błon śluzowych.