fb

Równowaga kwasowo-zasadowa

JAK PRZYWRÓCIĆ HOMEOSTAZĘ KWASOWO-ZASADOWĄ?

warzywa na widelcuZwiększenie dotlenienia organizmu, a także zadbanie o odpowiednią ilość spożywanych warzyw, owoców, nasion roślin strączkowych tj. fasoli, soczewicy, ciecierzycy prowadzi do wyrównania poziomu kwasowo zasadowego. Jednocześnie konieczne jest ograniczenie ciężkostrawnych, kwasotwórczych pokar­mów jak przetwory mięsne, produkty cukiernicze czy żółte sery.

Nie znaczy to jednak, że powinniśmy jadać tylko produkty zasadotwórcze, a unikać kwasotwórczych, gdyż zarówno kwasowe jak i zasadowe pełnią w organizmie ważne funkcje. Aby utrzymać idealną równowagę kwasowo-zasadową musimy jadać oba rodzaje pożywienia, jednak ze znaczną przewagą składników alkalicznych. Pamiętajmy, że kwasotwórcze produkty spożywcze, takie jak tłuste ryby, soja, orzechy są odżywcze i powinny być częścią dobrze zrównoważonej diety!

medytująca osobaOprócz odżywiania, także inne aspekty naszego życia wpływają na zakwaszenie organizmu. Szkodliwe jest palenie tytoniu, nadmierne spożycie alkoholu, nieodreagowany stres, lęk, zamartwienie się czy niepokój. Wspólnie wpływają bowiem na syntezę hormonów doprowadzających do przesunięcia równowagi kwasowo zasadowej w stronę kwaśnej. Okazuje się, że nawet późne chodzenie spać i życie wbrew zegarowi biologicznemu sprzyja zakwaszeniu.

Brak aktywności fizycznej- słaby przepływ krwi w organizmie przyczynia się do kumulacji kwasów. Wszystko co poprawia krążenie- aktywny styl życia, ruch, ćwiczenia, głębokie oddychanie, poprzez zwiększanie ilości tlenu przyczynia się do alkalizacji ustroju.

Klinika L’alba Vita rekomenduje badanie diagnostyczne Żywej Kropli Krwi a następnie Naprawczy Program Odkwaszający. Polecamy także znakomite produkty światowych firm TRISANA® BAS i CORAL CLUB, oraz Proszek zasadowy z inuliną, które dzięki zawartości odpowiednio skomponowanych składników szybko przywracają równowagę kwasowo zasadową.