Nietolerancja pokarmowa- częsty problem dla wielu osób

(artykuł dr Stanisława Dziedzica z Magazynu dla pacjentów „Apteka dla każdego”)

Nietolerancja pokarmowa jest obecnie powszechnym problemem. Wiele osób odczuwających zróżnicowane objawy ma problem z otrzymaniem właściwej diagnozy co powoduje, że często zamiast leczenia przyczynowego otrzymują jedynie leczenie łagodzące objawy jak np. preparaty sterydowe w przypadku wysypki skórnej. Wiele osób po prostu żyje z problemem, nie uzyskując odpowiedzi nawet po licznych konsultacjach lekarskich. Tak być nie musi.

Jedną z cech nietolerancji pokarmowej jest duża różnorodność objawów takich jak problemy skórne, bóle głowy, migrena, problemy gastryczne, biegunka, wzdęcia, depresja, problemy z wagą i wiele innych, które trudno zdiagnozować jako związane z pokarmami przyjmowanymi na co dzień. Alergie, nadwrażliwość i nietolerancja są coraz bardziej powszechne w nowoczesnym społeczeństwie. Jedni uważają, że jedną z przyczyn może być przeciążenie naszych systemów immunologicznych, które nie radzą sobie z ładunkiem alergenów, na jakie jesteśmy wystawieni. Inni sugerują, że życie w coraz lepszych warunkach higienicznych oraz spożywanie przetworzonej żywności powoduje, że nasz system immunologiczny nie nabiera wystarczającej odporności dla radzenia sobie z tymi przeciążeniami. Niezależnie od przyczyn, pewne jest, że alergie, nadwrażliwość i nietolerancja występują coraz częściej – ocenia się, że problem ten dotyczy ok. 10% dzieci i 45% dorosłych.

Jest ważne aby odróżniać terminologie. Wiele osób wiąże alergie z tradycyjną odpowiedzią na czynniki takie jak penicylina, czynniki pokarmowe (np. orzeszki ziemne) lub czynniki przyjmowane drogą oddechową (np. pułki roślin), które uruchamiają wydzielanie histaminy i wywołują związane z tym objawy. Klasyczne alergie występują przeważnie dość szybko po zadziałaniu alergenu, gdy nietolerancje pokarmowe (typ III) są często reakcjami opóźnionymi i są związane z immunoglobulinami klasy G. Wysokie poziomy IgE w reakcji na niektóre pokarmy wskazują, że reagujemy na nie niekorzystnie. Nietolerancja pokarmowa (typ III) jest odmienną formą reakcji naszego systemu immunologicznego, która zachodzi poprzez tworzenie kompleksów antygen/przeciwciało, produkowanych przez nasz system do walki z alergenem. Kompleksy te odkładają się następnie w różnych tkankach naszego ciała, co tłumaczy różnorodność objawów jakich doświadczamy. Formowanie kompleksów może trwać godziny lub dni, co tłumaczy trudność w dostrzeżeniu związku między występującym objawem, a przyjętym pokarmem. Rozpad kompleksów również może trwać długo (dni lub tygodnie) w zależności do tego jak efektywny jest nasz system immunologiczny. Dostępne są różne testy laboratoryjne, które określają podwyższone poziomy IgE. Wymagają one przesłania próbki krwi do laboratorium.

Ostatnio dostępny jest test Food Detective. Jest to prosty, bezpieczny, pewny i nie laboratoryjny test, wymagający tylko kilku kropli krwi, przy pomocy którego można określić podwyższone poziomy IgE w odpowiedzi na 59 najbardziej popularnych pokarmów. Test ten pozwoli Ci wykryć podniesione poziomy przeciwciał w Twojej krwi w odpowiedzi na pokarmy, których nie tolerujesz i opracować dietę nie zawierającą pokarmów tych pokarmów. Jest to metoda, dzięki której wiele osób uwolniło się od nieprzyjemnych objawów i w istotnym stopniu podniosło jakość swojego życia.

Facebook